Funcționarea economică a instalației de încălzire

Instalațiile de încălzire sunt sisteme , care au rolul de a oferi un mediu confortabil, cu temperaturi potrivite, indiferent de cele existente la exterior.

Condensarea este un fenomen care prin care vaporii rezultați în urma arderii metanului, condenseaza eliberând căldură latentă de condensare. Această căldură este utilizată în circuitul de încălzire sporind eficiența sistemului.

Una dintre principalele caracteristici ale unui astfel de sistem este eficiența la care funcționează, ceea ce se traduce printr-un consum mai mic sau mai mare de combustibil (gaze naturale, lemne, cărbune, curent electric). Dacă se dorește ca factura la energie să fie cât mai mică, atunci nu este suficient să se procure o centrala performantă, ci este necesară reglarea sistemului în asa fel încât sa fie posibilă obținerea capabilităților maxime, pe care centrala le poate oferi. Printre aceste reglaje se numară si echilibrarea hidraulică a sistemului .

Echilibrarea hidraulica a sistemului poate sa ofere eficienta maxima in conditiile unui consum de combustibil cat mai scazut.

Sistemul de incalzire este format din mai multe componente care trebuie sa functioneze ca un tot unitar pentru obtinerea unei temperaturi confortabile in interior, fara a consuma cantitati impresionante de combustibil. Utilizatorii centralelor termice trebuie sa cunoasca masurile ce pot fi aplicate cu usurinta pentru obtinerea eficientei maxime, de care sistemul este capabil.

Fără echilibrare hidraulică

  • consum inutil de energie
  • încăperi supraîncălzite sau prea puțin răcite
  • valoare calorică mica
  • supradimensionarea sau reglarea greșită a pompei de recirculare

Cu echilibrare hidraulică

  • economisirea energiei
  • temperaturi optime în camera
  • randament bun al sistemului (valoare calorică optimă)
  • o reglare optimă a sistemului

Cantitatea de caldura inmagazinata in gazele de ardere care pleaca pe cos si se disipa in atmosfera reprezinta pierderile la cos. Depinde de multi parametrii, incepand de la calitatea reglajelor arzatorului pana la forma constructiva a cazanului (camera de ardere si schimbator), tipul cosului de fum etc. Reprezinta principala pierdere a unui generator de caldura, indiferent ce principiu de functionare ar avea.

Spre deosebire de sistemele traditionale, centralele termice cu condensare utilizeaza si cea mai mare parte a caldurii continute in gazele de ardere, sistemul reusind astfel sa atinga un grad de utilizare a energiei (randament raportat la puterea calorifica inferioara a combustibilului gazos) de pana la 109%.

Este cunoscut faptul ca fiecare grad Celsius in plus pe termostat va creste consumul suplimentar de combustibil cu 6-7%. Prin trecerea de la un model tradițional la o centrală termică în condensare, este posibil să vă puteți reduce consumul cu mai mult de 30%.

© 2025 - Toate drepturile rezervate S.C. Kober S.R.L
Dezvoltat de Serenity Design